Supplement Gerçekleri Faydaları Zararları

Takviye Besinler, Supplementler Nasıl Yapılır, Neye Göre Supplement Seçmelisiniz

Supplement Gerçekleri Faydaları Zararları Nelerdir?

Supplement gerçekleri, supplementlerin faydaları ve zararları nelerdir. Supplement gerçeği, supplementler zararlımıdır. Supplement seçimi nasıl yapılmalıdır. Takviye besinleri, supplementleri seçerken nelere dikkat etmeliyiz. Besin takviyelerinin içeriği nasıldır gibi sorularla sıkça karşılaşıyoruz. Bu nedenle sizlere supplement firmalarının ürünlerinde yaptıkları hilelerden bahsedeceğiz.

Bir çok supplement mevcuttur ve her biri için farklı farklı teknikler uygulanmaktadır. Biz en çok tüketilen 2 ürünü size anlatacağız. Öncelikle burada yazacaklarımız her markanın her ürünü için geçerli değildir, genel bir yazı olacaktır.

Protein Tozu Supplementi

Protein tozları genel olarak komplex içerikte olan ürünlerdir. Genel olarak Whey protein yani yüksek kalitede protein içeren peynir altı suyundan üretilmektedir. Ancak özellikle ithal edilen supplementler de ürünler whey protein oranını düşük tutmaktadır, sebebi de hammadde fiyatlarının dövize bağlı olmasıdır ve para birimimiz üzerinden satılacağı zaman ürünün alış fiyatını oldukça yüksek olacak olmasıdır. Avrupa ülkelerinde supplement fiyatları hem ucuzdur hemde bizim ülkemizdeki içeriklere oranla daha başarılıdır. Şimdi örnek ile açıklayalım. X markası yurt dışında oldukça popüler olan iyi hammadde kullanan bir firma olsun. Türkiye’ den bir ithalatçı bu ürünü ithal etmek istediği zaman orjinal hammadesiyle ülkeye getirmek istediğinde ülkemizdeki satış fiyatı 600TL yi aşıyor olsun. İthalatçı bu fiyattan bu ürünü satmakta zorlanacağı ve karının düşük olacağı için hammade kalitesini ve içeriği değiştirerek ülkemize ithal eder ve 300tl den satışa sunar.

Peki bu fark ne derece olur der iseniz. Orjinal ürün hammaddesi 10 dolar ise, ithal edilecek üründeki hammadde 3 dolarlık ile değiştirilebilir. Yani 1. kaliteden 3. kaliteye geçiş yapılabilir. Bir diğeri ise ürün içeriğinde bulunan protein kaynaklarını değiştirmektir. Bu da X markanın yurt dışında piyasaya sunduğu protein tozunun içeriği %74 Whey protein konsatresi içerir iken, ülkemize ithal edilen X markanın aynı ambalajdaki protein tozunun içeriği %4 Whey protein konsatresi %70 Bezelye proteini olarak değiştirilebilir.

Bir diğer ele alacağımız ürün,

L-Carnitine Supplementi

Bu supplement yağ yakımını desteklemek için kullanılmaktadır. Şuan piyasada shot başına 3000mg l-carnitine içeren ürünler mevcuttur. Bir kaç yıl öncesine kadar karnitin shotları 1500 1800mg içeriğine sahipti, bunun nedeni 1-3 saat antrenman diliminde vücudun ihtiyaç duyduğu l-carnitine miktarı 1500mg olarak bilinmektedir. Ama firmalar carnitine shotlarının mg’ lerini yükselterek hammadde kalitesini, etken maddeyi zayıflatarak piyasaya daha fazla mg’ de ama daha az etkiyi barındıran l-carnitineler üretip sürmektedir.

Supplement firmaları bir ürünü ilk ürettiklerinde yüksek hammade kalitesi kullanır. Piyasada bu ürünü 1 2 yıl satışını yaptıktan sonra, ürün tüketiciler tarafından beğenilip benimsendikten sonra firma hammadde kalitesini düşürerek ürünü piyasaya tekrar sürer. Bu durumda tüketiciler ürüne olan güvenleri doğrultusunda markaya ve diğer yan ürünlerine de itibar edip tüketime devam ederler. Çünkü genelde tüketicinin ürünün kalitesini fark etmesi mümkün değildir. Genelde ürünün içiminin güzel olmasına ve enerji vermesine odaklanmış olurlar.

Hiç bir markanın taraftarlığını yapmayın. Reklamı çok yapılan ürünler güvenilir, iyi kalite ürün demek değildir. Ürün tercih ederken supplementasyon eğitimi olan tecrübeli Ürün Danışmanların dan destek alınmalıdır.

Ürün tercihi yaparken;

  • Protein Tozu ve Mass Gainer ürünlerinin içerik kısımlarımda üründen ürüne değişmek ile birlikte, hangi protein kaynaklarını içerdiği ve yüzdelik olarak hangi oranlarda içerdiği yazmaktadır. Yani kullanmak istediğiniz ürün whey protein ise içindeki whey protein (konsatre, isolate, hydrolize, cfm) oranına bakmanız gerekmektedir. %20 civarında ki değerler çok düşüktür ve yüksek oranda biktisel protein kaynağı içermektedir. Bu da 100tl lik ürüne 400tl ödediniz anlamına gelir.
  • Ürünlerin genellikle ambalajlarında etiketler ile kapatılan yazılar bulunmaktadır. Bunun nedenini örnek ile açıklayalım. ÖRNEĞİN: X marka whey protein tozu ithal edildiğinde gümrük bu ürünü piyasaya sokmadan önce ürünlerin bazı bölümlerini etiketle kapattırır. Ürünün orjinal ambalajında %100 Whey protein yazıyor ise gümrük %100 yazan kısmı etiket ile kapattırır. Sebebi de ürünün %100 oranda whey protein içermemesidir. Aynı şekilde vaatte bulunan kelimelerinde kapatılması istenir. Bu yazıların üzeri kapatılmamış olarak satışı yapılan ürünleride görebilirsiniz.
  • L-carnitine ürünlerinde içeriği anlayabilmek için kullanılabilecek kesin olmayan bir yöntem, 1 hafta antrenmanda 3000mg lik shot ın 1500mg sini içerek antrenman yapın ve performansınızı izleyin. Genelde daha fazla terleme olabilir. Eğer etkiyi hissedemez iseniz 3000mg alarak antrenman yapın ve tekrar gözlemleyin. 3000mg de etki alıyorsanız kalite olarak başarısızdır.
  • Ürünlerin gerçek formülasyonlarını ancak laboratuvar sonucunda görebilirsiniz. Ürünlerin orjinal analiz raporları aracı shoplar ile paylaşılmamaktadır.

YAZAR: FİT Danışman

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu