Dengeli Beslenmek Nedir

Dengeli Beslenmek Nedir

Dengeli beslenmek, Yeterli ve dengeli beslenmek ne demek ?  Aslında çok basit geliyor kulağa değil mi ? Ancak her şeyin temeli bu, yani kilo alıp/verme sürecindeyseniz, spor yapıyorsanız veya gebelik döneminde iseniz ortak nokta her zaman YETERLİ VE SAĞLIKLI BESLENMEK ! Yeni başlayanlar için basit birkaç tavsiye vereyim. Dengeli beslenmek öncelikle, mutfağınızdaki yemek tabaklarının büyük boy olmamasını öneririm. Önce gözümüz doysun ki sonra mideyi rahatsız etmeyelim. Tabağınızı 4 EŞİT PARÇAYA bölündüğünü hayal edin. Hatta bölün !

  • SÜT GRUBU (Süt, Yoğurt, Peynir vb.)
  • ET GRUBU (Kırmızı Et, Tavuk, Hindi, Yumurta, Kurubaklagil vb.)
  • SEBZE VE MEYVE ( Yeşil Yapraklı Sebzeler vb. Mevsim Meyveleri vb.)
  • TAHILLAR (Buğday, Arpa vb. = Ekmek ve Ekmek yerine geçenler.)

Bir öğününüzde bu 4 ANA GRUPTAN dengeli bir şekilde almış olmalısınız.

ÖRNEĞİN; Yumurtaya karşı bir hassasiyetiniz yoksa veya yumurtaya (-) veren bir kronik hastalığınız yoksa her gün yumurta tüketmelisiniz. Her ana öğününüzde bir kase Yoğurt olabilir, Lif ve Posa, Vitamin, Mineral dengesi için Sebze ve Meyve tüketiminiz yeterli olmalı.

Hazır mısınız? Bence ihtiyaç duyduğunuz her öğününüzde ekmeğiniz de olmalı. Ekmeğe karşı tüm önyargılarınızı kırın. Çünkü kaçınmamız gereken karbonhidrat ekmekteki değil.

Genel olarak bakarsak haftanın 1-2 günü Kırmızı Et, 1-2 günü Beyaz Et, 1-2 gün Sebze Yemeği ve Kurubaklagil tüketmek dengeli bir beslenme için size bir yol olabilir. (Haftalık yemek listesi yapabilirsiniz, denendi !)  Yeterli ve Dengeli Beslenmenin dengeli kısmı tamam. Peki Yeterlilik ?

Ben ne kadar yemeliyim ?    İşte burası çok önemli. Her bir bireyin  besin gereksiniminin farklı olduğunu ve bu dengeli tabak modelimizdeki dağılımlarının da farklı olduğunu unutmayın !

‘Benden daha fazla yiyor ama ben kilo alıyorum.’

‘Spor öncesi – sonrası öğünlerimiz bile neredeyse aynı salonda beraber de çalışıyoruz, hala benim kas ağırlığım artmadı.’

Çünkü ihtiyaçlarınız farklı, ona yeterli gelen sana yeterli gelmiyor olabilir. Aynı kiloda, aynı boyda olsanız bile metabolizma hızınız ve genetik faktörleriniz size kişisel bir beslenme haritası çıkarır.

Sağlıklı beslenmek çok kolay, yeter ki bir yerden başlayın. Değiştirilen minik tercihlerle yeterli ve dengeli beslenmeye zamanla adapte olacaksınız. Ne dersiniz ?  Belki de bugün ilk gün olur !

Daha fazla bilgi için Takipte Kalın…

YAZI SAHİBİ; Diyetisyen Kadriye ADIKUTLU

İNSTAGRAM; fit.diyetisyenn

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu