Bahar Hoca İle YOGA

Yoga denildiği zaman aklıma ilk gelen şey gençleşmek, iyileşmek ve muazzam bir bütünlük hissiyatı. Yoga aslında ilk çıktığı zamanlarda sadece meditasyonmuş ama zamanla meditasyona oturmayı kolaylaştırmak için asana dediğimiz hareketler ortaya çıkmış. Yoga, ruh, beden, zihin bütünlüğü açısından, bağlamak anlamına gelen yuj kelimesinden türemiş. Zamanla birçok çeşidi çıkmış ve evrilerek günümüze kadar gelmiş. Bence yoganın en muhteşem yanı ruh beden zihin bütünlüğünü koruyarak bir çok egzersize uyum sağlayabilmesi, her vücuda adapte edilebilir olması ve en en en harika özelliği hücreleri yenilediği için gençleştiriyor olması. Ek olarak da bence sonsuz ve sınırsız bir pratik oluşu; TRX’le de yapılabiliyor, hiçbir ekipmana ihtiyaç duymadan da, meditatif de olabiliyor çok hareketli de..

Yoganın klasik bakış açısıyla amaçları Google’lana bilir, zaten hepimizin kafasında birkaç bir şey canlanıyor medyadan da ama ben bu çağda yaşadığımız için biraz daha güncel ve klinik bakış açısıyla yazmak istiyorum çünkü yogaya karşı ön yargıların değiştirilmesi gerektiğine inanıyorum ki daha çok kişi bu mükemmel sistemden faydalanabilsin. İşin içine asana yani poz girince fiziksel tarafta daha detaycı ve hassas olunması gerektiği kanısındayım. Buradan bakınca yoga artık bir inanç sistemi olarak görülmemeli. Batıda yoga doktorlar tarafından tedavi veya ilaç olarak reçeteye yazılıyor, ruhsal, bedensel ve zihinsel rahatsızlıkları nasıl iyileştirdiğine dair birçok araştırma yapılıyor hem doktorlar hem de bilim insanları tarafından. Tabii ki klasik anlamda yoga uygulamaları da var, onu tercih edenler de var. Ben talep etmeyenlerle işin bu tarafını paylaşmıyorum veya uygulamıyorum. İnanç kısmı hassas bir durum. Benim için yoga önce kendimi sonra da bundan faydalanmak isteyenleri iyileştirmek ve daha fazla insanın mutlu ve huzurlu olmasını sağlama misyonu taşıyor ki daha kaliteli bir hayat yaşayalım. Bunun için önce Yoga Terapist eğitimlerine baktım ama çok yeterli gelmedi. Nitekim Yoga Terapi biraz daha omurga problemlerine odaklanıyor. Benim hedefim farklı fiziksel özelliklere sahip, minik bir bebekten doksan yaşındaki nineye dedeye de faydalı olmak olduğu için Yin Yoga, Hamile Yogası, Yüz Yogası ve Çocuk Yogası alanlarında eğitim aldıktan sonra Medikal Egzersiz Uzmanı, Düzeltici Egzersiz, Fitness, Yoga ve Fizyoloji eğitimlerini de aldım. Tabi zihni de işin içine derinden katmak için de Mindfulness eğitimini de tamamladım ki bütüncül bakabileyim. Bu kadar detaylı ve geniş skalada yogayı Medical Egzersiz ve Mindfulness’la birleştiren Dünya üzerindeki sayılı hocalardanım. Yoga, Fitness, Nefes Çalışmaları, Meditasyon hepsi birbirini çok güzel tamamlıyor ve birbirlerini destekliyor. Örneğin, Mobilite çalışmalarının içine yoga pozlarını entegre etmek daha faydalı olurken, kas gücü açısından yogayı direnç çalışmalarıyla desteklemek güzel bir denge yaratıyor. Kısa bir genel kültür bilgisi olsun, Uzak Doğu’da insanların uzun ömürlü olmasını araştırmışlar, egzersiz ve beslenme çeşitliliğinden dolayı olduğunu bulmuşlar.

Bu eğitimleri alırken Life Style Medicine konusunda bilgi sahibi olmaya karar verdim ki dağınık gibi gözüken bütüncül bakış açısı bir çatıda toplanmış olsun. Life Style Medicine kısaca hayat tarzımızı değiştirerek iyileşmeye odaklanıyor. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma, uyku düzeni oluşturma, alkol ve sigaradan uzak durma, düzenli meditasyon yapma konularına odaklanıyor. Vücudumuz kendi kendini iyileştirdiğinden bakımını iyi yapmaktan bahsediyor aslında. Dolayısıyla her ne kadar kariyerime yogayla başlamış olsam da sadece yoga hocası olarak konumlandırılmayı pek doğru bulmuyorum. Title’ımın pek önemi yok aslında

Yoga denildiği zaman akla direk ters duruşlarda duran, süper esnek kadınlar, minyon genç insanlar geliyor veya yukarıda da bahsettiğim bohem bir community. Dolayısıyla ilk olarak bana şu sorular soruluyor;

Esnek değilim yoga yapabilir miyim?
Hızlıca hand stand’de nasıl durabilirim?
Spiritüel değilim çok da antipatik buluyorum ama yogayı da merak ediyorum.
Erkekler yoga yapabilir mi?

İkinci paragrafa gelirsek, yoga doktorlar tarafından tedavi olarak yazılıyorsa, sen erkeksin yoga yapamazsın diyor olabilir mi? Aslında yogayla ilgili birçok akla gelen sorunun cevabı olabilir bu Yoga yapmanın amacı kişiden kişiye çok değişiyor. Zor bir pozu yapma hedefi olan birinden tutun varislerini iyileştirmek için yoga yapan birine kadar geniş bir skalada öğrenci grubum var. Kişinin fiziksel özellikleri, fiziksel ihtiyaçları, eğer talep ediyorsa zihinsel ve ruhsal ihtiyaçları, rahatsızlıkları, yaşı, kassal dengesi vb. değerlendirmelerini yaparak bir program çıkartıyorum. Seansların dışında da pratik uygulayabileceği tavsiyelerde de bulunuyorum. Hatta herkese uyabilen bazı tavsiyeleri Instagram ve TikTok hesabımda paylaşıyorum, merak edenler bakabilir. Sanırım enerji enerjiyi çekiyor ve hayatını değişmek isteyen kişiler biraz da beni buluyor. Bu anlamda şanslı bir hocayım sanırım. Benim için en mükemmel yanı hücre yeniliyor oluşu ve fasyal sağlık açısından önemi. Yoga yapmaya başladığımdan beri birçok rahatsızlığım geçti mesela. Üniversite dönemimden beni tanıyan ve uzun süre görmemiş arkadaşlarım ‘Bahar doğru söyle sen vampir misin, sadece yogayla olamaz bunlar’ diye espiri yapıyorlar Sadece yoga değil elbet ama katkısı çok çok çok büyük. Aynı şekilde öğrencilerimde de bunu gözlemliyorum ve çok mutlu oluyorum. Hasta olur gibi olduğumda ne yapacağımı çok iyi biliyorum onun için ya hafif atlatıyorum ya da hiç hasta olmuyorum. Hepsinin de yanında yaşlarımız ilerledikçe vücudumuz ve iç organlarımız deforme oluyor. Bu anlamda da hücre yenilemek, iç organlara detox yapmak çok önemli. İşin görsel kısmı da var tabii ki. Egzersizlerde genelde yüz ile ilgili bir şey yapmıyoruz o açıdan yüz yogası da güzel bir tamamlayıcı. Her nasıl ruh, beden, zihin birbirinden ayrılamazsa yüz de vücuttan ayrılamaz bir bütün. Bence yoga yapan herkes bütüncül bakış açısına sahip olmalı ve konuya ön yargı ve genel geçer bilgilerden bağımsız bakmalı. Bu şekilde amacı da değişiyor zamanla ve derinlemesine girdikçe konunun içine sonsuz muhteşem bir hayat tarzının içine girdiğini fark ediyor ve daha çok seviyor. Zaten doğru olan da bu, yaşadığımız sürece ruh, beden ve zihin sağlığımıza dikkat etmeliyiz, kim mutsuz ve hastalıklı olmak ister ki? Nedenini çok algılamasam da bunu tercih edenlerin daha fazla olduğunu gözlemlediğimi de söylemeden geçemeyeceğim. Bence mutsuz veya sağlıksız olmayla övünmek cool bir şey değil.. Gün içerisinde çok fazla kişiyle temas ettiğimden biraz fazla gözlem yapıyorum ve ne yazık ki bu kısım gerçek, abartı değil.. Ayrıca ‘Ben sağlıklı olduktan sonra kaç kilo olduğumun bir önemi yok’ tarzında ‘kişisel gelişim’ adına yapılan binlerce paylaşıma da ayrıca dikkat çekmek istiyorum..

Bu kadar iyi yanından bahsedince akıllara gelen ilk soru, hocam zararı yok mu bu yoganın? Yarar ve zarar nereden bakıldığına bağlı olarak değişir. Yoga yapısı gereği daha çok esneten bir egzersizdir ve kaslar çok esneyince kuvvetini kaybeder. Bunun için yoga tek başına yapılmamalıdır. Yukarıda detaylı olarak bahsettiğim denge unsuruna bir kez daha dikkat çekmek istedim. Eğer vücut hazır değilse, kaslar kuvvetli değilse hand stand gibi bazı pozları yapmak tabii ki zararlı olabilir. Mesela birinin dizinde sorun varsa her poz o kişiye uygun olmaz. Bel fıtığı tedavisinde yoga çok faydalıdır ama pozlar modifiye edilmelidir. Dolayısıyla ‘yoga sana uygun değil’ den çok ‘bu pozu böyle modifiye etmeliyiz’ şeklinde bir uzmanlık gerekiyor. Bir de mesela hand stand bir ters duruştur, aşağı bakan köpek de bir ters duruştur, dolayısıyla pozun kendisinden çok neden yaptırıldığı da çok önemli. Aynı şekilde egzersiz çeşidinin de.. Bu detaylardan dolayı her egzersiz gibi yoganın da bir hocayla birlikte birebir çalışılması gerektiğini savunuyorum veya küçük gruplarla çalışılması gerektiğini. Hoca öğrencisinin fiziksel özellik ve rahatsızlıklarını bilerek sekansı hazırlamalı ve yaptırmalı. Ek olarak yoga pratiği bir bütündür dolayısıyla kısa da olsa bütün bir seans yapmanızı öneririm. Bazı pozlar birbirini dengelediği için de sekans olarak yapmak daha faydalı. Eğer bütçeniz birebir seanslara uygun değilse hocanın sizi görebileceği seanslara katılmanızı öneririm. YouTube videolarını ve çeşitli app’leri çok önermiyorum en azından yeni başlayanlar için.

Yazımı bitirirken, son olarak da yine en çok sorulan sorulardan, Yoga Nerede yapılmalı? Aslında şurada yapılmalı burada yapılmamalı diyemem, öyle bir kural yok ama oksijeni bol bir ortamda yapmanız daha faydalı olacaktır. Örneğin ben çok kalabalıkta nefes alamadığım bir ortamda yoga yapılmasını pek tavsiye etmiyorum. Hareketleri nefesle senkronize ettiğimiz bir pratikte oksijensiz bir ortamda olmak biraz absurd. Bunun yanında home studiomu ilk açtığım zamanlarda mekânsal sadelik ve kendini doğada hissetmek açısından Hygge Yoga akımını yaratmıştım. Hygge, İskandinavların mutluluk sanatı ve bence hislere odaklılık, sonuca değil de sürece odaklanmak, sadelik, rahatlık açısından yogayla çok güzel uyum sağlıyor. Yoga yaptığınız ortamları Hygge Yoga’ya uygun hale getirmenizi de öneririm. Detaylarına Instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz.

YAZAR: Medical Exercise & YOGA Trainer Bahar ÇOLAK

İNSTAGRAM: pt.baharc

TİKTOK: ptbahar

YOUTUBE: ptbaharc

Başa dön tuşu