Laktoz İntolaransı Tanı Yöntemleri

Laktoz İntolaransı Tanı Yöntemleri

Laktoz İntolaransı nedir ve Laktoz İntoleransı ( Laktoz Hassasiyeti ) tanı yöntemlerini inceleyelim;

  • İNCE BAĞIRSAK BİYOPSİSİ: Doğrudan laktaz enzim aktivitesinin değerlendirildiği yöntemdir.
  • LAKTOZ TOLERANS TESTİ: 50 gram laktoz alımı sonrasında belirtiler ortaya çıkmaya başlar. 50 gram laktoz yüklemesinden sonra kan glikoz düzeyinde maksimum 20 mg/dl artış veya idrar galaktoz düzeyinin ölçülmesiyle tanı koyma yöntemidir.
  • HİDROJEN NEFES TESTİ: Nefesteki hidrojen miktarının ölçülmesidir. Normalde nefeste hidrojen tespit edilemez fakat sindirilememiş laktoz bağırsaktaki bakteriler tarafından karbon, hidrojen ve oksijen gazlarının oluşumuna sebep olur. En sık kullanılan tanı yöntemidir.
  • GENETİK TESTLER
  • Laktoz intoleransında diyetten laktoz içeren besinlerin çıkarılması ile ishal, kramp gibi bulgular tedavi edilirken, kalsiyum alımındaki azalma uzun dönemde kemik mineralizasyonunun bozulmasına ve osteoporoza, hipertansiyona ve bazı kanser türleri gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle hastanın yeterli kalsiyum, riboflavin ve D vitamini aldığından emin olunmalı ve gerektiğinde dışardan desteklenmelidir.
  • Süt ve türevleri serbest olarak tüketilemediği için bu kişilerin beslenmesine kalsiyumu yüksek oranda içeren diğer besinler eklenmeli veya yeterli beslenme sağlanamıyorsa kalsiyum preparatları verilmelidir. Kalsiyum için en uygun kaynaklar emilebilir kalsiyumu en çok içeren besinlerdir. Bu bağlamda yiyecekler kalsiyumun en iyi, iyi, orta ve zayıf kaynakları olarak sıralanabilir. Kalsiyumun en iyi kaynakları; süt ve süt ürünleri, iyi kaynakları; pekmez, susam, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller, orta derecede kaynakları; yumurta, limon, portakal ve çilek gibi meyveler, zayıf kaynaklar ise; tahıllar, etler ve diğer sebze ve meyveler olarak sıralanabilir.

Yetişkinlerde 600 mg, yaşlılarda 700 mg, adölesanlarda 800-1000 mg ve bebeklerde 500-800 mg kalsiyum alımı kemik gelişimi ve sağlığı için günlük olarak alınması gereken değerlerdir.

  • Riboflavinin süt dışındaki iyi kaynakları; et, yeşil yapraklı sebzeler, peynir, yumurta ve kuru baklagiller olarak sıralanabilir.
  • D vitamini kalsiyumun vücutta emilebilmesi için gereklidir. D vitamini güneş ışınlarının etkisi ile deride oluşur. 15-30 dk güneşlenmek D vitamininin depolanmasına yeterli olmaktadır.
  • Laktoz intoleransı olan bireyler (özellikle sekonder laktoz intoleransı) yoğurttaki laktozu, sütün laktozuna göre daha iyi sindirebilmektedirler.
  • Peynir yapımı sırasında kesilmiş sütten whey (peynir altı suyu) ayrılır. Whey sıvı, kesilmiş süt ise katıdır. Laktozun büyük bir kısmı whey içinde kalır. Taze tüketilen yani nem oranı yüksek peynirlerin laktik asit içeriği yüksektir. Genellikle peynirlerin laktozsuz olması için 90 günden fazla olgunlaşmış (bekletilmiş) olması gerekmektedir.
  • Laktoz intoleransı olan kişiler için ‘Laktaid’ adı verilen doğal bir enzim geliştirilmiştir. Laktaid sıvı ve tablet olmak üzere iki şekilde bulunur. Tablet şekli süt ve/veya sütlü besinler almadan 15 dk önce çiğneme yolu ile, sıvı şekli ise süt tüketilmesinden 24 saat önce süte eklenerek tüketilir.

YAZI SAHİBİ; Diyetisyen Deniz GÖKÇE

İNSTAGRAM; dyt.denizgkc

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu