Şekerin Vücuda Zararları

Şekerin Vücuda Zararları

Şekerin vücuda zararları nelerdir, sağlıklı beslenme ve diyet kavramları  belki de hiç şimdiki kadar popüler olmamıştı. Peki bu popülerlikte  “ Kötü Çocuk “ ilan edilen Şekerin Vücuda Zararları nelerdir? Konuya ayrıntılı bakmadan önce daha iyi anlamak için şekerin vücudumuzda izlediği yoldan söz edelim. Şekerin vücuda zararlarını inceleyelim.

İZLEDİĞİ YOL

Şekerin vücuda zararları, zararlı diye çaya atmaktan vazgeçip şekersiz çayı tatlıyla tükettik. Çünkü sağlıklı beslenme bunu gerektiriyordu!? Peki bu tatlı şey neden sürekli  kötü gösteriliyor. “Hiçbir şey görüldüğü gibi değildir “ mantığıyla görülmeyen sindirim yolunu ele alalım. Şeker yani sükroz vücuda alındığı zaman glikoz ve fruktoz olmak üzere 2’ye ayrılır. İkisi de karaciğer’e doğru yol alırlar. Karaciğer glikozla baş edebilir.

Glikoz ya hemen enerji için kullanılacaktır, ya da sonrası için depo edilecektir. Ama fruktoz için iş biraz daha zor olacaktır. Doğada nadir bulunan fruktozu düzenlemek için karaciğerin bir sistemi yoktur. Vücut onlara ihtiyaç duysa bile onları kan dolaşımının dışına sürükler ve eğer miktar artarsa bunlar yağ hücrelerine dönüştürülür. Yağ hücrelerinin bir kısmı karaciğerde kalırken kalanı Trigliserit olarak kan dolaşımına katılır. Böylece kan damarlarını tıkayabilir bu da Kalp-Damar Hastalıklarının temel nedenidir.

Bir diğer nokta ise İNSÜLİN dir. Alınan fazla şekerin kandaki düzeyini kontrol eden insülin, şekerin hücre içine girip enerji olarak kullanılmasını sağlarken,yağ hücrelerine yağlara tutunmasını söyler. Yani yağ yakma işlemini kapatır.

Şeker tüketimi kısa süre mutlu etse de tehlikesi sadece kilo almakla sınırlı kalmaz. Zira şeker, yani basit karbonhidratın fazla tüketimi;

  • Damarları tahrip ederek kalp hastalıklarından karaciğer yağlanmasına,
  • Kansere yakalanma riskinin artmasından unutkanlık ve erken bunamaya,
  • Tekrarlayan düşük kan şekeri ataklarından bağışıklık sisteminin zayıflamasına,
  • Obeziteden diyabete

kadar pek çok sağlık sorununa sebep olabilir. Dahası, şeker molekülleri vücutta fazla bulunduğunda cildin en önemli yapıları da zarar görür.

  • Kan şekerinin uzun süre normal değerlerin üzerinde seyretmesinin beyni küçültebildiğini iddia eden uzmanlar bile var…

PEKİ NASIL BAŞ EDİLİR?

Beyin, şekere tıpkı alkol ve sigara gibi tepki verir. Şekeri hayatınızdan çıkardığınız ilk günlerde baş ağrısı, gerginlik ve çok fazla tatlı isteği oluşuyorsa bu, şekere bağımlılığınıza işarettir. Bu bağımlılıkla mücadele için en etkili yolsa şekeri aniden hayatınızdan çıkarmak.Bu kısımda ise yararlanılması gereken tatlandırıcılar değil…

Tatlandırıcıların da vücuda ciddi zararları olduğu, yapılan araştırmalarla kanıtlandı. Örneğin, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), sakkarin içeren her türlü gıda maddesinin üzerine “Sağlığa zararlıdır. Hayvanlar üzerinde yapılan testlerde kansere yol açmıştır.” ibaresinin konmasını şart koştu. Aspartam ve sükraloz gibi diğer tatlandırıcılar da yan etkileri nedeniyle uzak durulması gereken gıdalar arasında.(Ama maalesef hiç birinin üzerinde böyle bir ibare yok).

Avustralya’dan Matthew Pase’nin araştırması, fazla şekerli içecek tüketenlerin beyin hacminin daha küçük olduğunu ve hafızalarının daha zayıf işlediğini gösteriyor.

Günde iki şekerli içecek içenlerin beyninin içmeyenlere kıyasla iki yıl daha yaşlı olduğu görüldü. Ancak Pase, deneylerinde sadece şekerli içecek tüketimini esas aldığını, beyin sağlığında tek başına şekerin sorumlu olup olmadığı konusunda kesin konuşulamayacağını belirtiyor.

TARİF SAHİBİ: Stj. Diyetisyen Sevcan BALİ

İNSTAGRAM: dyt.sevcanbali

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu