Laktoz İntoleransı Nedir

Laktoz İntoleransı Nedir

Laktoz intoleransı nedir, Süt içtikten sonra karın ağrısı, gaz- şişkinlik, ishal,bulantı mı yaşıyorsunuz? Laktoz İntoleransına sahip olabilirsiniz. Peki laktoz intoleransı nedir, laktoz hassasiyeti nedir?

Laktoz İntoleransı Nedir ( Laktoz Hassasiyeti ) ; süt ve süt türevlerinde bulunan ve süt şekeri olarak da bilinen laktozun sindirimi için gerekli olan laktaz enziminin eksikliği yada laktaz enzim aktivitesinin yetersizliğinden dolayı sindirilememesi durumudur. Laktoz intoleransı olan bireylerde süt ve türevlerini tükettikten sonra karın ağrısı ,kramp, şişkinlik-gaz, ishal, bulantı, kusma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Laktoz intoleransı üç grupta incelenir.

PRİMER ( KONJENİTAL, DOĞUMSAL) LAKTOZ İNTOLERANSI: Laktozun (süt şekeri) sindiriminde görevli olan laktaz enziminin doğuştan hiç olmaması veya miktarının çok yetersiz olması durumudur. Asya ve Avrupa ülkelerinde daha sık rastlanır.

Laktoz intoleransı nedir. Bebeklerde laktoz alımından kısa süre sonra sulu dışkı, karında gerginlik ve kusma belirtileri görülür. Bu bebeklerde kusma ve emilim bozukluğuna bağlı olarak malnütrisyon görülebilir. Malnütrisyon; yetersiz beslenme ve hastalıklara bağlı olarak enerji, protein ve diğer besin öğelerinin yetersizliği durumudur ve bu durum büyüme ve gelişmeyi olumsuz yönde etkiler.

Primer laktoz intoleransında beslenmeden süt ve türevlerinin çıkarılması semptomların giderilmesinde iyi bir sonuç verir.

Primer Laktoz İntoleransında Kaçınılması Gereken Besinler:

  • Süt, yoğurt, peynir, çökelek, süt tozu, salep, dondurma
  • Sütlü tatlılar ( sütlaç, muhallebi gibi)
  • Sütlü domates çorbası ve hazır çorbalar
  • Sütlü soslar ve püreler
  • Bisküvi, kraker, gofret, çikolata
  • Yağda kızartma ve kavurmalar
  • Margarin, tereyağı, kaymak, krema
  • İçerisine süt ve türevlerinin girdiği kek, pasta vb.
  • İçeriği bilinmeyen her türlü besin

ONTOGENETİK LAKTOZ MALABSORPSİYONU ( GEÇ BAŞLANGIÇLI HİPOLAKTAZİ):

Toplumlarda süt ve türevlerinin tüketiminin azalması sonucunda laktaz enziminin genetik olarak azalmasından ileri geldiği düşünülmektedir. Kalıtsal bir hastalıktır.

3-6 yaş arası çocuklarda süt ve türevlerinin tüketiminden 8 saat sonra kramp, ishal, gaz ve karın ağrısı şeklinde belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

Geç başlangıçlı hipolaktazi hastaları çoğunlukla laktozu fermente şekilde yani yoğurt, peynir şeklinde tolere edebilirler.

SEKONDER LAKTOZ İNTOLERANSI:

İnce bağırsak yapısının bir hastalığa veya başka bir nedene bağlı olarak bozulması sonucunda oluşur. Sekonder laktoz intoleransı birçok hastalık ile birlikte olabilmektedir. Bu hastalıklar; çölyak, giardiasiz, viral ve bakteriyal gastroenterit, kistik fibrozis, abetalipoproteinemia, immünoglobulin yetersizliği, nekrozitan enterokolit, protein enerji malnütrisyonu (PEM) ve geniş bağırsak rezeksiyonlarıdır.

Süt ve türevleri tüketildikten sonra ishal, ağrı gibi semptomların oluşmasından dolayı bu bireylerde genel olarak süte karşı isteksizlik vardır.

Sekonder laktoz intoleransı olan bireylerin beslenmesi düzenlenirken semptomlar geçene kadar laktozsuz beslenme uygulanır daha sonra ise  deneme yanılma yoluyla ilerlenir. Bu şekilde kişinin tolere edebildiği laktoz miktarı tespit edilebilir ve diyet buna göre düzenlenir. Hastada ishal vb. belirtiler görülmezse laktozlu besinler yavaş yavaş verilebilir. Diyete laktoz eklenmeye 1:3 oranı  şeklinde yani 1 kısım laktozlu besin, 3 kısım laktozsuz besinler verilerek başlanır. Bu aşamada hastanın belirtileri iyi bir şekilde takip edilmelidir, hastanın belirtilerine göre 4-5 günde normal diyete geçilebilir.

YAZI SAHİBİ; Diyetisyen Deniz GÖKÇE

İNSTAGRAM; dyt.denizgkc

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu