Testosteron Hormonu Nasıl Düşürülür

Testosteron Hormonu Nasıl Düşürülür

Testosteron hormonunun sadece erkeklerde bulunduğu bilinmektedir. Fakat bilinenin aksine testosteron hormonu kadınlarda da bulunmaktadır. Ama erkeklere göre çok daha az miktarda bulunmaktadır. Bazı kadınların yumurtalıklarında çok fazla testosteron hormonu üretilmektedir. Bu durum, polikistik over hastalığına sebep olabilmektedir. Kadınlarda çok fazla testosteron hormonu üretimi, yumurtlayamama problemini meydana çıkarır. Dolayısıyla, kadın kısırlaşır. Ayrıca, yüzde sivilce ve tüylenme gibi problemlere sebebiyet verebilir. Testosteron hormonu sayesinde ses de kalınlaşır. Bu problemler, kadınlarda oldukça can sıkıcı olmaktadır.

Testosteron Hormonu Nasıl Düşürülür?

İlk olarak aile hekiminize danışmalısınız. Kan testi ile detaylı bir sonuç almanız gerekecektir. Hormon dengesizliği varsa, kan testi ile ortaya çıkacaktır. Aşırı östrojenin belli başlı etkileri vardır, fakat testosteronu anlamak östrojen kadar kolay değildir. Testosteron artması belirtileri içerisinde, adet olamama, aşırı kıllanma, sivilce oluşumu, ses kalınlaşması ve libido artışı görülebilir. Sebebi, genetik veya bilinmeyen bazı çevre faktörleri olabilir. Bunun için hekiminiz size uygun bir ilaç yazabilir.

Doğum Kontrol Hapları

Bu haplar ile ilgili doktorunuza danışmanız oldukça önemlidir. Kadındaki testosteron seviyesi kronik bir seviyeye ulaştıysa, polikistik over sendromu oluşur. Adet döngüsü durduysa, rahim kanseri riski oldukça yüksektir. Kanser riskini azaltmak adına, menopoz dönemi öncesindeki adet döngüsü durmuş olan kadınlarda, normal döngüyü hemen başlatmak gerekir. Doğum kontrol hapları düzenli kullanılırsa, döngü düzene girer.

Yeme-İçme Şekliyle Testosteron Seviyesini Düşürmek

Testosteron seviyesi yüksek olan kadınlar, daha fazla soya ürünü yemelidirler. Özellikle, soya fasulyesi bu konuda oldukça faydalıdır. Çeşit çeşit soya ürünleri bulunmaktadır. Kahvaltılık gevreklerin içeriğinde, vejetaryen sandviçlerde ve hamburgerlerde, ekmeklerde ve bazı çeşitli içeceklerde bulunmaktadır. Kolay bir şekilde edinebilirsiniz. Soya tüketimi hakkında bazı söylentiler bulunmaktadır. Bazı insanlar soya tüketmenin, meme veya tiroit hastalıklarına yol açabildiğini düşünmektedir. Fakat doktorlar ve araştırmalar soyanın faydalı olduğunu kanıtlamıştır. Soya içeren besinlerin yanı sıra, keten tohumunu da kullanabilirsiniz. Omega-3 yağ asitleri içerir ve östrojenik olan bileşikler açısından oldukça zengindir.

Yağ Tüketimini Azaltın

Testosteron, kolesterol üretimi gerektiren bir hormondur. Steroid yapıdadır. Kolesterol, yalnızca hayvansal ürünlerdeki, doymuş yağda bulunmaktadır. Kolesterol, neredeyse vücuttaki tüm hücre zarlarının oluşumu için çok faydalıdır. Fakat fazla kolesterol, testosteron seviyesinin önemli oranda artmasına yol açmaktadır. Bazı bitkisel yağlar (mısır, soya, kanola) önemli miktarda çoklu doymamış yağ asitleri bulundurur. Testosteronu düşürmek için oldukça faydalıdırlar fakat fazla tüketilmesi başka sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu yağların arasında, balık yağı, ceviz yağı, ay çiçek yağı, keten tohumu bulunmaktadır. Yağlı balıklar da yararlıdır. Bunlar ise, somon balığı, ton balığı, uskumru balığı ve ringa balığı olmaktadır. Doymuş yağ oranı yüksek olan besinlerle sürekli olarak beslenmek kalp ve damar hastalıklarına sebep olabilir. Bu nedenle, doğal yağ içeren besinleri dengeli bir şekilde tüketmek çok önemlidir.

Testosteron Hormonu Nasıl Artırılır?

Testosteron hormonunun nasıl düşürüldüğünün yanı sıra, nasıl artırıldığı da merak söz konusudur. Düşük testosteron seviyesi, huysuzluğa, düşük libidoya, istenmeyen kilo alımına yol açmaktadır. Testosteron kas, güç ve enerjiyi de desteklemektedir. Testosteron seviyenizi artırmak için antrenman süreniz 1 saatin üzerine çıkmamalıdır. Doymuş yağ içeren ürünleri çok miktarda tüketmelisiniz. Bu ürünler, bol miktarda kırmızı et ve yumurta olabilir. Mümkünse organik yumurta ve sadece yeşillik ile beslenmiş dananın etini tüketin. Bunun yanı sıra mutlaka güneşten faydalanmanız gerekir. Bol miktarda D vitamini testosteron hormonunu artırmayı sağlar. Ayrıca, stresten uzak durmalısınız.

YAZAR: FİT Danışman

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu