Full Body Program

Full Body Program

Bu yazıda sizlere full body program nedir, ne gibi avantajları var, nasıl uygulanır, kimler için daha etkili, nasıl hazırlanır, kas gelişimi için ne gibi bir katkı sağlar, nelere dikkat etmelisiniz bunları göstereceğiz.

Full Body Program Nedir?

Full body program, fitness veya vücut geliştirme ile uğraşan insanların spor yaparken kullandıkları bir antrenman çeşididir. Adından da anlaşılacağı üzere full body tüm vücut anlamına gelir ve antrenmanda bütün vücudu çalışma olarak tanımlanabilir. Sizin için hazırladığımız (FullBody Fitness Programı) na buradan ulaşabilirsiniz.

Full Body Programların Avantajları Nelerdir?

  • Antrenmana sık sık gidemeyen biriyseniz full body antrenman sizin için uygun olabilir. Çünkü full body antrenmanlar haftada 3 gün kadar yapıldığı takdirde bile yeterli olabilen sistemlerdir.
  • Fazla yağ oranına sahipseniz eğer, full body çalışmak yağ oranınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Çünkü bir gün içerisinde fazla bölge çalıştırdığınız için fazla kalori harcarsınız buda kalori açığı oluşturmanıza yardımcı olur.
  • Yoğun bir işte çalışıyorsanız ve spora fazla vakit ayıramıyorsanız eğer full body programını tercih edebilirsiniz çünkü bir gün aksaklıkta büyük bir sorun olmayacaktır.
  • Vakit olarak haftada 3 günün yeterli olduğu bu antrenman programlarında, eğer başka bir aktivite ile ilgileniyorsanız size vakit konusunda yardımcı olur.
  • Full body programlarında tüm vücudunuzu aynı gün çalıştırdığınız için daha fazla testosteron salgılarsınız buda size gelişiminiz açısından katkı sağlar.
  • Eğer spor salonuna gitmek istemiyor veya bütçeniz el vermiyorsa full body program uygulamak ev için en ideali olacaktır.

Full Body Programların Dezavantajları Nelerdir?

  • Antrenmanınızda birden fazla kas grubunu çalıştırdığınız için istediğiniz bir bölgeye yeteri kadar yoğunlaşamayabilirsiniz.
  • Full body antrenman diğer programlara göre daha yoğun ve yorucu geçtiği için kullanmaya başladığınız ilk zamanlarda enerjinizi ayarlamakta sıkıntı yaşayabilirsiniz.
  • Eğer yaptığınız antrenman çok sert geçtiyse ve bir sonraki antrenman kısa bir süre sonraysa kaslarınız henüz yeteri kadar dinlenmediği için antrenmanda istediğiniz verimi alamayabilirsiniz.

Full Body Antrenmanı Bilinmesi Gerekenler

Biceps, triceps, kalf ve karın kasları diğer çalıştığınız büyük bölgelerin yanında çalıştıkları için her antrenmanınızda özellikle çalışmanıza gerek yoktur. Her antrenmanda yukarıda 4 ufak bölgeden 2 tanesini seçip çalışabilirsiniz.

En İyi Full Body Programı Nasıl Hazırlanır?

Program hazırlarken dikkat etmeniz gereken önemli hususlardan bir tanesi ise dinlenmedir. Haftada 1 veya 2 gününüzü dinlenme için ayırmalısınız. Programa başladığınız ilk zamanlarda haftada 2 gün dinlenme daha sonrasında ise dinlenme gününü 1’e düşürmek uygun olacaktır.

Tüm Vücut Antrenman Programı Kuralları

  • Kaldırdığınız ağırlıkların sizi zorladığından emin olun. Tabi ki gidip kaldıramayacağınız ağırlıklarla çalışmayın fakat gelişim için çalıştığınız bölgedeki kasları zorlamanız gerekiyor.
  • Serbest ağırlıklar (Barbell, dumbell, cable, kettlebel…) kullanmak daha çok işinize yarayacaktır. Serbest ağırlıklar aynı zamanda sağ sol dengesizlikleri içinde idealdir
  • Haftada en az 2 en fazla ise 4 gün antrenman yapın. Dinlenme günlerinizde beslenmenizi bozmamaya özen gösterin.
  • Setler arasında dinlenme süreleriniz ortalama 1-2 dakika olmalı. Eğer ağır kilolar kaldıracaksanız bu süre 2-3 dakikaya kadar çıkabilir.
  • İzole hareketlere antrenmanın son kısımlarında yer verebilirsiniz fakat tüm antrenmanın izole hareketlerden oluşmaması çok önemli. Küçük kas gruplarını antrenman sonlarında birkaç set çalışmak yeterli olacaktır.
  • Dinlenme günlerinizde kardiyo ve esneklik çalışmaları yapabilirsiniz fakat kesinlikle ağırlık kullanmamalısınız.
  • Full body antrenmanlar çok sayıda hareket içerdiği için çok fazla glikojen tüketmenize sebep olur. Bundan dolayı antrenmandan yaklaşık 1-2 saat sonra glikojen depolarınızı doldurmaya ve yenilemeye özen gösterin.

YAZAR: FİT Danışman

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu