Bütirik Asit Nedir

Bütirik Asit Nedir

Bütirik asit nedir, ismini daha önce duymamış olabilirsiniz. Ama bu onun vücudunuzdaki önemini değiştirmez. Kendisi bağırsağımızın olmazsa olmazlarındandır. Tereyağı, çiğ süt, hayvansal yağlar ve bitki yağlarında bulunan doymuş bir kısa zincirli yağ asididir. Ayrıca bağırsağımız da belirli miktarda kendi bütürik asitini oluşturabilmektedir.

Tabi bizim de sağlıklı beslenerek bağırsağımıza destek olmamız gerekmektedir. Yapılan çalışmalar Bütiratın, besin alımını veya enerji harcanmasını değiştirmeden vücut ağırlığındaki artışı önleyebildiğini, insülin duyarlılığını artırdığı ve solunum değişim oranını azalttığını göstermektedir. Yine yapılan çalışmalarda  bir çok bağırsak hastalıklarının kolondaki düşük ve bozulmuş bütirik asitten kaynaklandığına dair yakından ilişkili olduğu bulunmuş.

Butirik asit gibi kısa zincirli yağ asitleri IBS (irritabl bağırsak sendromu) semptomları gibi sızıntı yapan bağırsaklarla bağlantılı her türlü sorunu önler ve sızdırmazlığını sağlamaya yardımcı olur. Bütiratın insan bağırsak sağlığı üzerine önerilen yararlı etkilerinden birisi de sık görülen kolon kanserinin önlenmesidir. Bütirik asit, hücrelerin farklılaşma durumunu değiştirebilir ve kanserli kolonik hücrelerin normal programlanmış hücre ölümlerine karşı direncini yener. Amerikan Diyabet Vakfı tarafından yayınlanan bir araştırmada “butiratın diyetle desteklenmesi farede diyetle uyarılan insülin direncini önleyebilir ve tedavi edebilir” sonucuna varılmıştır.

Bütirik asidin diyabetik durumun hafifletilmesi üzerine etkisinin araştırıldığı bir çalışmada, sıçanlar çözülmeyen bir diyet lifi kaynağı olarak buğday kepeği (%5) ve çözülebilir bir diyet lifi kaynağı olarak guar gum (%2,5) içeren bazal diyetle beslenmiş ve bu deney grubuna 250, 500 ve 750 mg/kg vücut ağırlığı/gün bütirik asit verilmiştir. Diyabetik hayvanlar yüksek diyet tüketimine rağmen kilo vermiştir. İdrar ve kan şekeri seviyesinde de azalmalara neden olduğu gözlenmiştir.

Butirik asitin ağrı, ateş ve inflamasyonu azaltıcı olduğunu gösteren çalımalar da bulunmaktadır.

KAYNAKÇA

ÇAĞLAR, Abdullah, Oktay TOMAR, and Teslime EKİZ. “Bütirik Asit: Yapısı, Özellikleri ve Sağlık Üzerine Etkileri.” (2017).

Hamer HM. Short chain fatty acids and colonic health.Thesis, Universiteit Maastricht, Holland, 2009.

Smith JG, Yokoyama WH, German JB. Butyric acid from the diet: actions at the level of gene expression. Critical Reviews in Food Science.1998; 38(4): 259-297.

Kumar CM, Rachappaji KS, Nandini CD, Sambaiah K, Salimath PV. Modulatory effect of butyric acid—a product of dietary fiber fermentation in experimentally induced diabetic rats. The Journal of nutritional biochemistry. 2002;13(9):522-527.

YAZI SAHİBİ; Diyetisyen Esra Nur Öner

İNSTAGRAM; dyt.esranur

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu