Koordinasyon Nedir

Koordinasyon Nedir

Beden eğitiminde koordinasyon çalışmaları sporcunun verilen egzersizin ya da rutinini teknik olarak doğru hareketler ile yürütülmesine verilen addır. Sporda koordinasyon genellikle sporcu için izin verilen hareketleri yapabilmesi ve tekrarlayabilmesidir.

Kavram olarak koordinasyon insan vücudunun, kaslarının ve iskelet yapısının organize olarak hareket etmesine dayanır. Yani hareketlerde eş zamanlı olarak kasları çalıştırmak ve hareket etmesini sağlamak anlamındadır. Koordinasyon, sporcunun senkronizasyon ve sinerjiye kısmına ilave olarak kas hareketini gerçekleştirme işlemine dayanır.

Sporda Koordinasyonun Önemi

Sporda koordinasyon sporcu için aşamalar halinde gerçekleştirilir.

Koordinasyon bu yüzden spor veya aktivitelerin doğru teknikler halinde yürütülmesine izin verir. Çünkü koordinasyon kas ve vücut hareketlerinin sıralı ve yapısal olarak hareket etmesini sağlar.

Koordinasyon eğitimin doğru olması için vücudun bilinçli ve kasıtlı hareketlerinin doğru aşamalarda tekrarlanması gerekir.

Doğru Koordinasyonu İçin Gerekli Hususlar

Doğru koordinasyon için bazı faktörleri de sporcunun tamamlaması gerekir. Bu faktörler;

Doğru bilişsel gelişim faktörü: Merkezi sinir sisteminin de gelişimine bağlı olarak koordinasyonun kalitesi arttırılır.

Daha güçlü kaslar ve iyi bir aktivite: Fiziksel aktivitenin doğru olması ve teknik eğitim miktarının iyi olması daha iyi koordinasyon sağlayacaktır.

İskelet ve sağlıklı kaslar sayesinde güçlü ve koordinasyonu hareketler ettiren sporlar yapabilmek.

Hareketlerde otomasyonu güçlendirmek.

Koordinasyonun Türleri

Organın ve tüm vücudun kısımlarına göre çeşitlilik gösteren koordinasyon türleri vardır. Bunlar;

  • Segmental oculi koordinasyonu: Bu koordinasyon türünde genelde kollar veya bacaklar daha fazla efor sarf etmektedir. Özellikle spor dalları arasında toplar, diskler, ciritler ya da diğer aletler gibi yapılan kol ve bacak hareketleri ile mümkün olmaktadır.
  • Genel dinamik koordinasyon: – Bu koordinasyon türünde daha çok kaslarda büzülme ve kas gevşetme işlemleri yapılır. Özellikle merkezi sinir sisteminin doğru çalışması bu koordinasyon türünde esastır. Bu tür koordinasyon türünde genellikle yüzme, pist yarışları ve jimnastik gibi aktiviteler bulunur.
  • İntermüsküler koordinasyon: Bu koordinasyonda tüm kaslar harekete katılır ve aynı şekilde hareket ederler.
  • İntramüsküler koordinasyon: Hareketlerin doğru performans sağlaması için her kasın daha etkili bir şekilde büzülmesi ya da gevşemesi gerekir. Bu koordinasyon türü bu durum için hizmet vermektedir.

İyi Bir Koordinasyonun Avantajları

İyi bir koordinasyon tüm vücutta daha uyumlu, daha sağlıklı ve daha hassas kas yapısını oluşturur.

Yapılan spor hareketlerinden daha yüksek bir verimlilik elde edilir.

Doğru koordinasyon sayesinde kişiler vücutlarında daha az enerji harcar ve egzersizler için fazla harcanan zaman da durdurulur.

Vücutta oluşan gereksiz kas kasılmaları koordinasyon sayesinde önlenir.

Egzersizin genel amacı olan hususlar değer kazanır. Özellikle kişilerin vücudunda sağlanmak istenen güçlülük, esneklik, ve dayanıklılık gibi hususlar koordinasyonlar sayesinde sağlanır. Tüm bu durumların her biri güçlü ve sağlam bir koordinasyon ile mümkün olmaktadır.

Koordinasyon Sağlamak İçin Egzersiz Önerileri

Vücutta daha iyi bir koordinasyonun geliştirilmesi için bazı egzersizler yapılabilir. Bu egzersizlerden bazıları şunlar olabilir;

Vücudu geliştiren atlayışlar; tek ayakla ya da her iki ayakla yapılan ve ritmik olarak ilerleyen atlayış.

Gündelik hareketler ile yapılan koordinasyon: itme hareketleri, kaldırma, taşıma ya da çekme ile yapılan rutin işler.

Muhalefet şeklinde yapılan egzersizler: Bu egzersizler genellikle çiftler veya gruplar halinde yapılmaktadır. Örneğin; ipi atma oyunu gibi.

Dans etmek: Dans hareketleri de vücudun her kasını aynı anda çalıştırmaktadır. Özellikle doğru hareketler sayesinde dans koordinasyon için iyi bir egzersiz olabilir.

Uzak Mesafe Egzersizleri: Uzak mesafe egzersizleri genellikle el ve ayakları kullanarak uzanarak yapılan egzersizler olarak tanımlanır.

YAZAR: FİT Danışman

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu