Kreatin Nedir? Creatine Yararları ve Zaraları Nelerdir?

Creatine Nasıl Kullanılır?

Kreatin Nedir? Creatine Yararları ve Zaraları Nelerdir?

Creatine, özellikle spor yapanlar arasında yaygın olan bir aminoasit bileşenidir. Çoğunlukla kaslarda depolansa da beyinde de işlev görür. Vücutta üretimi yediğimiz bazı besinlerden sentezlenebildiği gibi ( 1Kg Kırmızı Et = 2Gr Creatine Monohydrate içerir) doğal sporcu besin takviyesi creatine tozu olarakta alınabilir.  Sporcular tarafından özellikle spor salonundaki performansı, gücü ve dayanıklılığı arttırmak için kullanılan bir numaralı takviyedir. Yapılan çalışmalara göre düzenli Creatine (Kreatin) kullanımı, kas kütlesini, kuvveti ve egzersiz performansını olumlu yönde etkileyebilir. Ayrıca özellikle nörolojik hastalıklar olmak üzere birçok hastalıktan korunma gibi yararları da bulunmaktadır. Bazı insanlar tarafından güvensiz ve sağlıksız gibi görünse de, yapılan hiçbir çalışma bu düşünceyi destekler içerikte değil. Tam tersine dünyanın en çok test edilen ve en büyük güvenlik profiline sahip maddelerinden biridir.

Creatine Nedir?

Creatine, doğal olarak kas hücrelerinde bulunan ve ağır kaldırma gibi yoğun egzersiz programları sırasında enerji üretilmesine yardımcı olan bir maddedir. Creatine maddesini takviye olarak almak, vücut geliştirme sporcuları tarafından kas kazanmak ve egzersiz performansını yükseltmek için oldukça tercih edilen bir yöntemdir. Amino asitlerle birçok yapısal ve içerik benzerliği taşıyan Creatine, vücutta doğal olarak glisin ve arginin amino asitlerinden üretilebilir. Protein içeren yiyeceklerin tüketim sıklığı, egzersiz yoğunluğu, testosteron seviyesi ve büyüme hormonu IGF-1 miktarı gibi etkenler, vücuttaki Creatine deposunu etkileyebilir. Ayrıca vücuttaki Creatine’in yüzde 95’i fosfor Creatine formunda kaslarda depolanmaktadır. Kalan yüzde 5’lik kısmı ise beyin, böbrek ve karaciğer gibi organlara dağılır.

Creatine Çalışma Prensibi;

Creatine birçok şekilde kas yapımı ve onarımına katkı sağlayabilir. Bunlardan birkaçı ise:

  1. Kas onarımı ve gelişimi için gerekli hücre sinyallerinin salgılanmasını desteklemesi
  2. Büyüme hormonlarının üretimini arttırması
  3. Kas hücrelerinde tutulan su oranını arttırması (Kas hücresini büyütmek)
  4. Kas parçalanma yoğunluğunu azaltmasıdır.
  5. Creatine %30′ a kadar Güç ve Dayanıklılık artışı sağlar.
  6. ATP Patlayıcı kuvveti artırır.

Ayrıca beyindeki fosfor Creatine depolarını arttırarak, beyin sağlığını olumlu yönde etkiler ve nörolojik hastalıkları önleyebilir.

Cla nın Zayıflamaya Etkisi

Creatine’nin Güç Ve Performans Egzersizlerine Etkisi;

Creatine, hem kısa hem de uzun vadeli olarak kas gelişimini ve onarımını olumlu yönden etkiler. Yaşlı veya genç kesimden seçilen sporcularla yapılan araştırmalara göre, kas kütlesini geliştiren ve kas yaralanmaları durumunda tedavi süresini kısaltan faydaları bulunmaktadır. Ayrıca 12 haftalık Creatine takviyesi alan bir sporcuda kas lifi gelişimini, normal egzersizlerden 2 veya 3 kat daha fazla arttırdığı görülmüştür. Creatine ayrıca gücü, dayanıklılığı ve yoğun egzersiz programındaki performansı arttırabilir. Creatine’nin göze çarpan tüm olumlu etkiler ise vücudun ATP üretme kapasitesi üzerindeki etkisinden kaynaklanıyor. Creatine takviyesi almış bir sporcu, uzun süreli egzersiz aktivitelerinde normalden daha uzun süre dayanıklı bir şekilde yüksek performans sergileyebilir.

Gün İçinde Ne Kadar Creatine Alınmalıdır?

Creatine, 5-7 gün boyunca, günde en fazla 20g’lık takviyeler halinde alınmalıdır. 20g’lık günlük doz ise dörde bölünmeli ve böylece 5g’lık dozlar halinde beslenme düzenine takviye edilmelidir. İnsülin salınımının etkisinden dolayı, karbonhidrat ve proteince zengin öğünlerle birlikte doz alımı durumda, Creatine emilimi yükseltilebilir. Ayrıca Creatine alımı suyu kas hücrelerinden uzaklaştırdığından, doz alımı sırasında bir bardak su içilmesi ve gün boyunca su alımının arttırılması tavsiye edilmektedir.

Creatine Yan Etkileri;

Yaklaşık 4 yıldır süren yoğun çalışmalar sonucunda Creatine’nin hiçbir olumsuz etkisine rastlanılmamıştır. Ayrıca sağlık ve normal bir insanda karaciğer ve böbreklere de bir zarar verdiğine dair hiçbir kanıt bulunamamıştır. Bunun yanı sıra, kullanıcılar tarafından Creatine alımı ve kramplar arasında bir bağlantı öne sürülse de, bu konuda da hiçbir kanıt bulunamamıştır. Aksine, Creatine alımının dayanıklılığı arttırdığı ve krampları azalttığı yönünde veriler vardır.

CREATİNE ürünlerinde Marka çeşitliliği ile birlikte Toz ve Kapsül formda piyasada bulunmaktadır. Doğru Ürün ve Marka tercihi çok önemlidir. Fiyatına, Reklamına ve Başkalarının Tavsilerine göre ürün seçmek doğru olmayacaktır. Ürün tercihi yaparken Suplementasyon Eğitimi olan kişilerden bilgi almak da fayda vardır.

Size Uygun Ürünleri Öğrenmek İçin Bizimle İLETİŞİM‘ e Geçebilirsiniz…

YAZAR: FİT Danışman

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu