Creatinenin Performansa Etkisi

Creatinenin Performansa Etkisi

Creatinenin Performansa Etkisi, gelişen ve bilinçlenen dünya ile birlikte ne mutlu ki bireyler de sağlıklarına ve dış görünüşlerine oldukça özen göstermektedir. Bu bilincin oluşmasını takiben doğru beslenmeyi ve doğru antrenman yapmayı öğrenebilmek adına diyetisyenlere ve antrenörlere yönelim artmıştır. Creatinenin performansa etkisi nasıldır.

Spor dalları arasındaki rekabet sonucu veya vücut geliştirmeyi destekleyici ürün arayışı birçok takviyenin gündeme gelmesine sebep olmaktadır. Performans Artışını destekleyen bu ürünlere ergojenik ürünler denir. Fakat bu ürünlerin seçiminin uzman kişiler tarafından yapılması ve bireye uygun olan ürünün tespit edilmesi oldukça önemlidir.

Uzun zamandır popüler olan bir ergojenik destek ürünü de ( Creatine ) Kreatin supplementidir. Kreatin, et ve et ürünleri tarafından dışarıdan alınabilir. Aynı zamanda endojen olarak böbrek, karaciğer ve pankreas organlarında glisin, arginin ve metionin aminoasitlerinden de sentez edilebilen doğal bir maddedir.  Peki öyleyse takviye alımına neden ihtiyaç duyulur?

Kas faaliyetleri sırasında artan enerji ihtiyacı ATP üzerinden sağlanır. Bu açıdan ATP’nin hızlı yenilenmesi önemlidir. Performansı yüksek bir sporcuda bile yaklaşık olarak 50 metre koşuya yetecek kadar ATP deposu bulunmaktadır. Bu yüzden daha uzun süre performans gösterebilmek için ATP üretimi devam ediyor olmalıdır. ATP resentezinin en hızlı yolu kaslarda bulunan fosfokreatinin (PCr) depolarından olur. Fakat kaslardaki PCr depoları sınırlı olduğu için yetersiz kalır. Kreatin takviyesi, bunu destekleyici niteliktedir.

Fakat kreatin takviyesi her spor dalında olumlu etki göstermez. Yapılan çalışmaların sonucunda kreatin takviyesinin en etkili olduğu alanlar yüksek yoğunluklu sprintler ve dayanıklılık eğitimleri olduğu görülmektedir. Kreatin takviyesi ile birlikte yapılan direnç egzersizleri yağsız kütleyi ve gücü artırdığını göstermektedir. Bunların aksine uzun mesafe koşusu veya yüzme performansında etkili olmadığı görülmektedir.

Kreatin takviyesinin etkilerini özetleyecek olursak:

  • Yağsız vücut ağırlığında artışa sebep olur.
  • Performans artışı sağlar.
  • Toparlanma süresini kısaltır.
  • Yaralanma insidansını azaltır.

Tüm bunların yanında önemli olan diğer nokta ise sağlık riski oluşturup oluşturmadığı konusudur. Sağlıklı bireyler üzerinde yapılan hiçbir çalışma, önerilen dozlarda alınan kreatin takviyesinin sağlık riski oluşturduğunu ispatlar nitelikte değildir. Fakat 18 yaşından küçüklerin kreatin takviyesi alması önerilmemektedir.

Kreatin takviyesi çeşitli formlarda piyasaya sunulmaktadır. Bunlardan en etkili ve popüler olanı Kreatin Monohidrat (CrM)’dır.

Bu bilgilerin ışığında, gerekli koşullar sağlanıyorsa yüksek performans gösteren sporculara kreatin takviyesi önerilebilir. Ayrıntılı bilgi almak için uzman kişilere danışılmalıdır.

YAZAR: Diyetisyen Nihan Çaçan

İNSTAGRAM: diyetisyennihan

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu