Bcaa Nedir, Faydaları Ve Zararları Nelerdir
BCAA Ne İşe Yarar, BCAA Fiyatları,BCAA Nasıl Kullanılır ?
Yazı İçeriği;
BCAA Nedir?
BCAA; izolösin, lösin ve valinden meydana gelen, zincirli amino asit destekleri anlamına gelmektedir. Dallı zincirli amino asit olarak bilinmekte olan BCAA, sporcular ve düzenli olarak antrenman yapan kişilerce tüketilmektedir. Çünkü BCAA’nın, yağsız kas kütlelerini ve performansı arttırma özelliği bulunmaktadır.
Valin, izolösin ve lösin protein ve enzim bileşenlerinde bulunmaktadır. Bunlar, vücudun sentezleyemediği ve bu nedenle dışardan takviye olarak alınması gereken amino asitlerdir. Lösin, en güçlü BCAAdır ve kan şekerinin düzenlenmesinde önemlidir. Sırf bu nedenle bile antrenmanlarda güçlü olunabilmesi için gereklidir. Bu amino asitler yalnızca kan şekerini düzenlemez, kasların güçlenmesine, onarılmasına ve yaraların çabuk iyileşmesine etki eder.
Yapılan bir takım araştırmaya göre; tüketilen BCAA, tüketimden hemen sonra kana karışması ile birlikte direkt olarak beyne gitmektedir ve burada vücudun serotonin seviyesini düşürmektedir. Düşen serotinin sayesinde kişiler mental olarak güçlenmektedir.
Eğer gelişmiş ve daha kaslı bir vücuda kavuşulmak isteniyor ise kasların hücre seviyesinde uyarılması gerekmektedir. BCAAlar da kas proteinlerinin 3te 1ini oluşturdukları için oldukça önemlidir; kas yoğunluklarını azaltır ve spor sonrası iyileşmeyi hızlandırır. Ayrıca BCAAlar, antrenman sırasında kasların amino asit kabetmesine engel olarak vücudun protein absorbe etmesine aracılık eder. BCAAlar, diğer amino asitlerden farklı olarak karaciğerde değil; kaslarda metabolize edilmektedir.
Sporcu Gıdası Olan BCAA Nedir?
İzolösin, valin ve lösinin bir vücutta yeteri kadar bulunmaması kas kaybına neden olmaktadır. Dolayısı ile BCAAların varlığı, sporcular için spor ile haşır neşir olmayan insanlara göre daha fazla önemlidir ve muhakkak yeterli miktarda vücutta bulunması gerekmektedir. Toz ve tablet formda bulunan BCAAlar vücutta kullanımının en hızlı şekilde olduğu besin takviyesi olarak üretilir.
BCAA Etkisi Nelerdir?
BCAAlar, kaslar için nitrojen taşıma görevi görmektedir ve kaslarda bulunan diğer amino asitlerin sentezlenmesinde etkili olmaktadır. Daha farklı bir anlatım ile; birbirinden farklı amino asitler birleşirler ve kas dokusunu oluşturarak ortaya koyarlar. BCAAların bir diğer etkisi de; vücuttaki insulin hormonunu uyarıyor olmasıdır. Böylelikle uyarılan insulin hormonu ile vücudun kan şekeri yükselir ve kaslar için enerji sağlanır.
BCAAların bilinen bir etkisi de protein yıkımını önlemesidir. Böylelikle kas kaybının da önüne geçilmiş olmaktadır.
BCAA Fiyatları: Marka ve hedefinize göre değişen içerik ile 100TL ile 300TL arasında değişmektedir.
BCAA Yararları Nelerdir?
BCAAların içinde bulunan lösin başta olmak üzere maddeler, protein sentezlenmesini tetikleyerek, proteinin sağladığı faydadan daha fazla yarar sağlamaktadır. Aynı zamanda BCAAlar, protein sentezlenmesini başlatan hücresel mekanizmaların sayısının çoğalmasına da etki etmektedir.
BCAAların yararlarından bir tanesi de protein yıkımını azaltılmasıdır.
BCAA takviyesinin alınması ile birlikte antrenman sırasında serotonin seviyesinin düşmesi sağlanır. Böylelikle antrenmanlar daha yoğun ve sıkı yapılır.
Sonuç olarak; BCAA takviyesinin alınmasının daha fazla ve sıkı antrenman yapılmasına, kas oranının korunmasına ve yağ yakımına etkisi bulunmaktadır. Diyet yaparken BCAA kullanılması, kas kütlesinin korunmasını sağlamaktadır.
BCAA Sporcularda Nasıl Kullanılır?
BCAA tüketimi özellikle müsabakalara çıkan sporcular için çok daha fazla önemlidir. Çünkü BCAAlar protein yıkımına engel olarak kas kaybının önüne geçtiği için anti katabolik özelliğe sahiptir. Bu özelliği nedeni ile çeşitli spor karşılaşmalarından önce tüketilmesi gerekmektedir.
Sporcuların düşük kalorili diyet yaptığı zamanlarda ve kas kütlesini artırmayı hedeflediği zamanlarda protein sentezlenmesi de azalmaktadır. Bu sebeple BCAA takviyesi alınması tavsiye edilmektedir.
BCAAların kullanımı her öğün yapılabilmektedir. Bununla birlikte her antrenmandan önce ve de sonra BCAA tüketmek ideal olmak ile birlikte antrenman esnasını tüketilebilen BCAAlar da mevcuttur. Yoğun antrenmanlardan önce ya da sonra yaklaşık olarak 30 ya da 60 dakika içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir çünkü kas yenileme sürecine olumlu etkisi bulunmaktadır.
BCAAların tüketim şekli, kişilerin istekleri doğrultusunda tek başına ya da öğünle birlikte olabilmektedir. BCAA, kasların hasar görmesine neden olan kortizol seviyesini düşürmekte ve kaslardaki boşalmış olan BCAA depolarını hızlıca tekrardan doldurmaktadır.
Size Uygun Ürünleri Öğrenmek İçin Bizimle İLETİŞİM‘ e Geçebilirsiniz…
YAZAR: FİT Danışman