Bayram Sofralarına Dikkat !
Bayram Sofralarına Dikkat !
Bayram Sofralarına Dikkat ! Kurban Bayramı, Bayram Sofrası, Sevdiklerinizle bir araya geldiğiniz en değerli zamanlar olan bayramlar da yemeklerin tadı bir başka, sofraların dili bir başkadır. Sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmek istiyorsanız kurban bayramında da yeterli ve dengeli beslenmeyi ihmal etmemelisiniz. Yoksa sindirim güçlüğü, kalp çarpıntısı, kabızlık, mide rahatsızlıkları, bulantı, tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu problemlerle karşılaşmamak için bayramda nelere dikkat etmeliyiz: Bayram boyunca genellikle yapılan en büyük hatalardan biri, yemek saatlerinde oluşan gecikmeler ve kan şekerindeki dalgalanmalar sonucunda yemek porsiyonlarında artmalar görülmektedir. Bu nedenle bayramlarda bile günde 3 öğün olacak şekilde bir beslenme planı uygulanmalıdır. Gün içerisinde ara öğün yapılmalıdır. Fazla miktarda ve geç saatlerde yemek yemekten kaçınılmalıdır. Kızartma ve kavurma gibi yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu yüzden buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilerek pişirilmelidir. Tuz eti sertleştirebilir ve suyunu çektirir. Yemeğinize tuz en son eklenmelidir.
Etler sebzelerle birlikte pişirilmeli ya da çiğ sebzelerle beraber tüketilmelidir. Çünkü sebzeler lifli besinler oldukları için etin sindirimini kolaylaştırır ve hazımsızlığı büyük ölçüde önlemektedirler. Ayrıca sebzeler etin içerisinde bulunan vitamin ve minerallerin emilimini kolaylaştırarak etin biyoyararlılığını artırmaktadırlar. Etin yanında asitli içecekler değil de ev yapımı limonata, yoğurt, ayran ya da cacık gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmelidir.
Kültürümüz gereği bayram ziyaretleri önemlidir. Yapılan ziyaretlerde bin bir çeşit sunulan ikramlıklara dikkat edilmelidir. Öncelikle hamur tatlıları ve çikolata yerine sütlü tatlı veya meyveler tercih edilmelidir. İkramlıkların yanında sunulan çay ve kahvenin aşırı tüketimi tansiyon ve kalp-damar hastalıkları riskini artırmaktadır. Ziyaretlerde açık limonlu çay içilebilir. Limonlu çay, C vitamini desteğiyle etteki demirin emilimini de kolaylaştıracaktır.
Gün içerisinde 2,5-3 litre su tüketmeye özen gösteriniz. Bayram süresi boyunca da günde 30 dakika hafif tempolu yürüyüşler yapmak daha hareketli olmanızı ve rahatlamanızı sağlayacaktır.
Kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, özellikle kurbanlığın sakatat kısımlarını tüketmemeleri gerekir. Bu kısımlar doymuş yağ ve kolesterolden zengindir. Eti kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdırlar.
Paylaşmanın bayramı olan kurban bayramınızı kutluyor. Size ve sevdiklerinize sağlık, mutluluk, huzur getirmesini diliyorum.
YAZAR: Uzm. Diyetisyen. Tevhide ÇELENK
İNSTAGRAM: uzm.dyt.tevhidecelenk