Lösin Nedir? Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Lösin Nasıl Kullanılır? Lösin Fiyatları

Lösin Nedir ?

Lösin nedir, vücudun ihtiyaç duyduğu temel aminoasitlerden biridir. Hayatın ve dolayısı ile kasların yapı taşları olarak da isimlendirilen aminoasitlerden biridir. En çok da büyüme evresinde ve kas gelişimin de ihtiyaç duyulur. Bununla birlikte vücudumuzun gelişiminde başlıca rol alan proteinler, içerisinde yeterli miktarda aminoasit ve lösin bulundurur. En önemli aminoasitlere bakarsak lösin bu aminoasitlerin başında gösterilir.

Vücudumuzun üretemediği, dışarıdan alınması gereken aminoasitler vardır. Vücudumuz bu esansiyel aminoasitleri ancak dışarıdan yani besin yoluyla alabilir. Bunlar; et, süt ve bakliyat gibi yani protein seviyesi yüksek olan besinlerdir. Aynı zaman da sporcu gıdalarından, supplementler den de karşılanabilmektidir. Toplam 9 adet esansiyel aminoasit bulunur ve bu 9 adet aminoasitlerin arısında lösin de yer alır. Lösin, izolesin ve valin aminoasitleri bir araya gelerek BCAAyı oluşturur.

Lösinin kimyasal formülü C6H13NO2’dir. Vücudumuz lösini üretemediği için bu bileşeni dışarıdan almak zorundadır. Pirüvik asidin ve bazı enzimlerin sentezi ile lösin üretilir.

Vücuda lösin alımı beraberinde gerek duyulan diğer aminoasitleri de beraberin de getirir. Bunun sebebi lösinin protein diyetinin bir parçası olmasıdır.

Lösin BCAA nın oluşmasını sağlayan bütünlüğün önemli bir parçasıdır. BCAA nın içerisinde olması gereken parçalar lösin, izolösin, ve valindir. BCAA lar, ATP üretimi yaptığı sırada iskelet dokusuna okside olan en önemli bileşenlerdir. Lösin nedir diye sorulduğunda bilinmesi gereken en önemli etkisinden biride protein sentezini artırmaya olan etkisidir.

Lösinin Faydaları Nelerdir ?

Lösin protein sentezinin sağlanması için gerekli olan en önemli aminoasitlerden biridir. Lösin MPS (kas protein sentezi) değerlerinin diğer bütün aminoasitlere yaptığından daha hızlı ve daha fazla bir şekilde gelişmesine etki eder. Bu sayede daha fazla kas oluşmasını sağlar. Bu sebeple whey proteinin önemli bileşenlerinden biri olan lösin direkt karşımıza çıkmakta.

Lösinin Kas Gelişimine Etkisi

BCAAların içerisinde bulunan lösin, temel bileşenlerden biridir. Lösin kas protein sentesi için önemli bir yer taşır. Fakat lösin diğer iki türde olan BCAAlardan kas protein sentezi üretimi konusunda çok daha fazlar öneme ve potansiyele sahiptir. Whey proteinler ise BCAA lar ve özellikle de lösin için önemli bir kaynak olarak gösterilebilir.

Araştırmacılar tarafından lösinin mTORun uyarılmasını sağlayabileceği sonucuna ulaşmışlardır. Ve mTORun uyarılmasını sağlayabilen tek aminoasit lösin’dir.

mTOR vücutta doku naklini sağlayabilen bir mekanizmaya sahiptir. Araştırmacılar kemik kaslarını sentezlemeye yarayan protein seviyesinde azalma olması durumunda lösinin mTORu uyardığını keşfedip. Sonrasında yeterli miktarda protein bulunmadığında lösin üretmesi için mTOR aktive edip protein sentezini başlatmayı başarmışlardır.

Sonuç olarak mTOR aktive edildiği zaman daha fazla kas oluşumu için gerek bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Günlük hayatta BCAA kullananlar genelde spor müsabakalarına katılan atletler veya sporculardır. Bunun sebebi BCAA kullanarak vücutlarındaki yağ yakımı işlemini hızlandırmak ve kilo kaybını sağlamaktır. Aynı zamanda kilo kaybının yağlardan sağlanarak kas kütlesinin korunmasını desteklemektedir.

Lösin Nedir, Lösin Nasıl Kullanılır

Lösinin Zararları Nelerdir ?

B vitaminindeki etkisi: Günde ortalama olarak 30 gram veya daha fazla lösin kullanılması B6 vitamini ve B3 vitamini ters etkilere neden olmabilmektedir. Gereğinden fazlana lösin kullanımı B6 vitamini ve B3 vitaminin üretilmesinde tam tersi yönde etki yapar ve zamanla bu vitaminlerin üretilmemesi sonucu ciddi hastalıklara sebep olabilir.

Şeker hastalığı tedavisi olanlarda insülin üretimine olan etkisi: glikoz kaynağı olma amacıyla tüketilen lösinin insülin seviyesini yükseltip artışa yol açarken, kan şekerinde bu durumun tam tersi yönde azalmasına sebep olur. Şeker hastalığı için kullanılan ilaçların ve insülin enjeksiyonlarının lösin ile kullanımı derece tehlikeli olabilir. Şeker hastası kişilerin şekerinin ciddi boyutlarda düşmesi ve kişinin şeker artışı veya azalışı sebebiyle olan şeker komasına girmesine yol açabilir ve hastalığın ilerlemesine, ilaç ve tedavilerin işlevlerini kaybetmesine yol açabilir. Şeker hastaları veya kan şekeri düşmesi ile ilgili sorunlar yaşayan kişilerin lösin kullanması pek tavsiye edilmez. Kullanmadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Lösin Nasıl Kullanılır ?

Lösin kullanmak için en iyi yol BCAA kullanmaktır yada BCAA değeri yüksek olan protein kaynaklarını tercih etmektir. BCAA kullanmak için belirli bir dozaj yoktur. BCAA kullanmak isteyenler Supplement Danışmanlarına sorarak doğru kullanımı öğrenmelidir. Belirlenen dozun aşılmaması, bilirkişinin talimatlarına uyulması ve dozda kendi isteğine bağlı oynamalar yapılmaması en doğrusudur. BCAA lar genelde toz veya tablet olarak karşımıza çıkar. Bunların tüketilmesi genelde su veya sporcu içeceği içerisinde olur.

BCAA spordan önce, spordan sonra aynı zamanda molada kullanılır. Günde 2 kez kullanılması en faydalı olanıdır. BCAA kullanımını egzersiz programına entegre ederek ve doğru zamanlarda kullanarak BCAAdan en fazla ve en faydalı şekilde yararlanılabilir.

BCAA doğru kullanımda, belirlenen dozajlarda kullanıldığında tamamen zararsızdır.

Size Uygun Ürünleri Öğrenmek İçin Bizimle İLETİŞİM‘ e Geçebilirsiniz…

YAZAR: FİT Danışman

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu