Ramazanda Beslenme

Ramazanda Beslenme

Ramazanda beslenme, iftar menüsü, sahur menüsü, iftar sahur arası beslenme nasıl olmalıdır ?Biliyorsunuz ki; Ramazan ayındayız ve beslenme oldukça dikkat edilmesi gereken bir konu. Yaklaşık 17 saat açlık sonrasında yapılan yüklenmeler, gece yemek yemenin verdiği etki ile dengesi ve düzeni değişen vücut, sonucunda ise yavaşlayan metabolizma, kilo alımı ve kabızlık. Nasıl beslenmeliyiz, neler yapmalıyız diye sorarsanız; ramazanda beslenme;

Sahuru sağlıklı bir kahvaltı gibi yapmalısınız.

İşlenmiş et ürünleri (salam, sosis, sucuk), hamur işleri, kızartmalar, tatlılar olmadan sade, tok tutan, proteinli ve lifli besinleri tercih etmek gerekiyor. Sahurda mutlaka kaliteli protein kaynağımız olan yumurta olmalı. Yanına peyniriniz, bol yeşilliğiniz tam buğday veya çavdar ekmeğiniz olmalı. Mutlaka süt grubundan da bir besin seçmelisiniz. Bu yoğurt, süt veya kefir olabilir. Sağlıklı yağlar dediğimiz gruptan ceviz, badem, fındık ta tabağınızda olmasını önerdiğim besin gruplarından. Eğer kabızlık probleminiz varsa sahurda yeşillik miktarınızı arttırmayı unutmayın, hatta belki 2 kayısı ile sahura başlayabilirsiniz.

Tüm gün orucunuzu tuttunuz ve geldik iftar saatine… Çok aç ve susuz kalıyoruz. Aklımızdaki tek şey yemek yemek. Ama dikkat ! Hatayı en çok burada yapıyoruz. Tabakların hepsi doluyor, ekmekler düşünülmeden tüketiliyor, üzerine bir de şerbetli tatlılar yeniliyor. Çay demleyince bastırılır sanılıyor ama sonu şişkinlik, hazımsızlık.

Orucunuzu hurma ile açın ve ardından kesinlikle ilk tercihiniz çorba olsun. Bir 5-10 dakika ara verin ve midenizi dinlendirin. Her zaman söylediğim gibi dengeli beslenmek çok önemli. Sebze yemekleri sofranızdan eksik olmamalı. Yanına ya et grubu ya kuru baklagiller eşlik edebilir. Elbette yoğurt veya ayran  da olması gereken besinlerden.Yemekle beraber su tüketmeyi önermiyorum. İftar ve sahur arası sıvı tüketiminizin en yoğun olması gereken aralıktır. Eğer açlık hissederseniz veya bir şeyler yeme ihtiyacınız oluyorsa 1 veya 2 porsiyon meyve tüketmenizi önerebilirim, meyveler kabuğuyla tüketilebilir meyveler olursa sindirim sisteminiz için en idealini yapmış olursunuz.

Geldik Ramazan’da geleneksel alışkanlıklarımızdan tatlı ve çerez ikilisine.

Tatlıyı haftada 1-2 sütlü tatlı olacak şekilde minimum şekerle veya şekersiz tarifler ile tüketebilirsiniz. Unutmayın şekerin yararı yok onun yerine uygun miktar bal katmanız bile durumu hafifletmeye biraz olsun yardımcı olur. Bu süreçte kompostolar en iyi seçenek olabilir. Çay çerez ikilisinin çok sevildiğini biliyorum Ancak yasak, tüketmeyin demiyorum. Tüketin ama miktarına dikkat edin. Porsiyon miktarlarına uyduğunuz sürece bir problem yok.

Sizlere İftar Menüsü, Sahur Menüsü ve İftar ile Sahur arası beslenme listesinde hazırladım.

Hepinize Hayırlı Ramazanlar diliyorum…

YAZI SAHİBİ; Diyetisyen Kadriye ADIKUTLU

İNSTAGRAM; fit.diyetisyenn

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu